Tijdens het hardlopen kunnen er veel blessures ontstaan. De meeste sportblessures door hardlopen ontstaan door overbelasting. Meestal ligt een verkeerde stand van de voeten hieraan ten grondslag, zoals bijvoorbeeld over-pronatie, platvoeten, doorgezakte voorvoeten of te weinig kracht in de spieren of pezen. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende klachten en blessures door of tijdens hardlopen.
Een Shinsplint, oftewel botvliesontsteking, is een overbelasting ontsteking van het botvlies op de overgang van de binnenste voetboogheffer (Musculus Tibibialis Posterior), tot ongeveer 8cm boven de binnenzijde van de enkel. Het zijn hele kleine verklevingen of ontstekingen die gepaard gaan met hele kleine scheurtjes. Deze sportblessure komt verreweg het meeste voor bij hardlopers. De schokken bij iedere stap tijdens het hardlopen zorgen voor de soms intense pijn aan de binnenzijde van het onderbeen. Optimale ondersteuning door goede sportzolen is onontbeerlijk. Lees hier de oplossingen die wij aanbevelen tegen shinsplint.
Een scheur in de kuitspier, in de volksmond zweepslag genoemd wordt in de medische terminologie "ruptuur" genoemd. Het voorstadium van een scheuring in de kuit is een "verrekking". Dit zijn hele kleine haarscheurtjes in de kuitspier (Musculus Gastrochnemicus). Tijdens hardlopen, voetballen en tennissen komt dit vaak voor. Soms is de oorzaak een krachtsprobleem, maar meestal moeten we de oorzaak van deze overbelasting zoeken in een verkeerde stand van de voeten. Optimale ondersteuning door goede sportzolen is onontbeerlijk. Lees hier welke oplossingen wij bieden bij een zweepslag.
Peesontstekingen zoals bijv. in de achillespees (Archillotendinopathie of Achillotendinitis) zijn berucht bij hardlopers. Bijna iedere hardloper krijgt er vroeg of laat mee te maken. In de volksmond wordt een lichte achillespees ontsteking een "verrekking" genoemd. Hele kleine scheurtjes (ruptuurtjes) in de pees. Men voelt drukpijn en/of een stijf, licht zeurend pijn gevoel. Met name 's ochtends van bed wordt dit het sterkst ervaren. Later op de dag verdwijnt de pijn. Uiteindelijk worden de pijnklachten tijdens het hardlopen zo erg dat dit niet meer (verantwoord) mogelijk is. Er ontstaat een constante pijn ten gevolge van een ontsteking in de pees (tendinits). Het corrigeren van de verkeerde stand van de voeten is absoluut noodzakelijk, evenals het aanpassen van de belasting. Door rust te brengen in de pees kan de blessure genezen. Bekijk hier onze geselecteerde oplossingen tegen o.a. een achillespeesontsteking. Hardlopen wordt weer een genot!